ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΕΜΦΥΣΗΜΑΤΟΣ

Πρωτοπορία στην αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) είναι μια σοβαρή νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προσβάλει τους καπνιστές. Το κυρίαρχο σύμπτωμα της νόσου είναι η δύσπνοια –αφόρητη στα τελικά στάδια – και οι διαθέσιμες θεραπείες είναι τα εισπνεόμενα φάρμακα, αντιβιοτικά και συστηματικά κορτικοειδή στις παροξύνσεις, και η οξυγονοθεραπεία.

Μια ενδοσκοπική θεραπεία δίνει ελπίδες για καλύτερη ζωή στους πάσχοντες. Η θεραπεία αυτή εφαρμόζεται στο Βρογχοσκοπικό Εργαστήριο της Γενικής Κλινικής Euromedica από τον Ιατρό Πνευμονολόγο Παύλο Ζαρογουλίδη.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της Χ.Α.Π. είναι η απόφραξη των αεραγωγών. Ο αέρας εισέρχεται και εξέρχεται με δυσκολία από τον πνεύμονα των ασθενών. Δε συμμετέχουν όλες οι περιοχές στον ίδιο βαθμό, αλλά οι πιο κατεστραμμένες, ειδικά στον υπότυπο της Χ.Α.Π., που ονομάζεται πνευμονικό εμφύσημα. Αυτές τις περιοχές στοχεύουμε να αποκλείσουμε με την ενδοσκοπική τοποθέτηση βαλβίδων εμφυσήματος.

Μέσω βρογχοσκοπίου τοποθετούμε στους βρόγχους  μικρές βαλβίδες, που αφενός αποφράσσουν τις πάσχουσες περιοχές από την κυκλοφορία του εισπνεόμενου αέρα, ευνοώντας αφετέρου τις «ζωντανές» περιοχές. Η επέμβαση διεξάγεται υπό μέθη.

Η μέθοδος εφαρμόζεται στην Ευρώπη τα τελευταία δέκα χρόνια και στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια. Βρίσκεται εντός των διεθνών οδηγιών αντιμετώπισης του  σοβαρού εμφυσήματος.

Κάθε ασθενής με σοβαρό εμφύσημα θα πρέπει να εξετάζεται από τον Πνευμονολόγο του και προς αυτήν την κατεύθυνση. Η γνώμη του Επεμβατικού Πνευμονολόγου θα λάβει υπ’ όψιν τα συμπτώματα, τη σπιρομέτρηση, την αξονική τομογραφία θώρακος και τις συννοσηρότητες του πάσχοντος.

Επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν και αποτελούν το λόγο για τον οποίο ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 48-72 ώρες προς παρακολούθηση. Σημειωτεόν δε, πως η μέθοδος είναι πλήρως αναστρέψιμη διότι οι βαλβίδες που δε γίνονται ανεκτές αφαιρούνται με εύκολο τρόπο ενδοσκοπικά.

Οι μαρτυρίες ανθρώπων που υπεβλήθηκαν σε επιτυχή τοποθέτηση βαλβίδων είναι εντυπωσιακές. Πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν το οξυγόνο και επανήλθαν σε μια γόνιμη ζωή.

Το κέντρο μας έχει την μεγαλύτερη εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα με πάρα πολλές διεθνείς δημοσιεύσεις που βλέπετε παρακάτω:

Bronchoscopic Lung Volume Reduction with Endobronchial Valves in Low-FEV1 Patients.
Darwiche K, Karpf-Wissel R, Eisenmann S, Aigner C, Welter S, Zarogoulidis P, Hohenforst-Schmidt W, Freitag L, Oezkan F.Respiration. 2016;92(6):414-419. doi: 10.1159/000452629. Epub 2016 Nov 12.PMID: 27838695

Bronchoscopic interventions for severe COPD.
Browning RF, Parrish S, Sarkar S, Krimsky W, Turner JF Jr, Zarogoulidis K, Kougioumtzi I, Dryllis G, Kioumis I, Pitsiou G, Machairiotis N, Katsikogiannis N, Courcoutsakis N, Madesis A, Diplaris K, Karaiskos T, Zarogoulidis P.J Thorac Dis. 2014 Oct;6(Suppl 4):S407-15. doi: 10.3978/j.issn.2072-1439.2014.08.20.PMID: 25337396 

A gene therapy induced emphysema model and the protective role of stem cells.
Zarogoulidis P, Hohenforst-Schmidt W, Huang H, Sahpatzidou D, Freitag L, Sakkas L, Rapti A, Kioumis I, Pitsiou G, Kouzi-Koliakos K, Papamichail A, Papaiwannou A, Tsiouda T, Tsakiridis K, Porpodis K, Lampaki S, Organtzis J, Gschwendtner A, Zarogoulidis K.Diagn Pathol. 2014 Nov 14;9:195. doi: 10.1186/s13000-014-0195-7.PMID: 25394479