Το 78-97% των ενήλικων κρουσμάτων SVRV προκαλούνται από ογκολογικές παθήσεις. Ωστόσο, περίπου το ήμισυ των ασθενών με SVPV πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα, και έως 20% – λεμφώματα μη Hodgkin. Κάπως λιγότερο ανώτερη σύνδρομο κοίλης φλέβας εμφανίζεται σε μεταστατικό καρκίνο του μαστού, ακόμα πιο σπάνια σε άλλες κακοήθειες που επηρεάζουν τους πνεύμονες και μεσοθωράκιο (λέμφωμα, θύμωμα ή όγκους των γεννητικών κυττάρων του Hodgkin SVPV αναπτύσσεται λιγότερο από 2% των περιπτώσεων).
Τα αίτια της εξέλιξης του SVPC είναι η συμπίεση της κατώτερης κοίλης φλέβας, η εισβολή του όγκου, η θρόμβωση ή η σκληρολογική αλλαγή αυτού του αγγείου.
Το σύνδρομο της ανώτερης κοίλης φλέβας της μη όγκου αιτιολογίας αντιμετωπίζεται με:
Στα παιδιά, η αιτία του συνδρόμου κοίλη άνω κοίλης – η διάρκεια του καθετηριασμού της άνω κοίλης φλέβας, και περίπου 70% των περιπτώσεων SVPV σχετίζονται με τον καρκίνο, προκαλούνται από διάχυτες μεγάλες ή λεμφοβλαστικό λέμφωμα.
Τα κλινικά συμπτώματα και η σοβαρότητα του συνδρόμου της άνω φλέβας
εξαρτάται από το ρυθμό ανάπτυξης και τον εντοπισμό της απόφραξης, τη σοβαρότητα
της θρόμβωσης και την επάρκεια της παράπλευρης ροής αίματος. Συνήθως το
σύνδρομο αναπτύσσεται σταδιακά κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων, ενώ η
εξασφάλιση της ροής του αίματος μέσω των φλεβών και κατά azygos πρόσθιο
θωρακικό κάτω κοίλη φλέβα SVPV έχει ένα συγκεκριμένο και πρώιμα συμπτώματα.
Ένα ειδικό σύμπτωμα του SVPV είναι η
αύξηση της φλεβικής πίεσης στο σύστημα της
κατώτερης φλέβας (κεφαλή, λαιμός, άνω μισό του κορμού και του
βραχίονα) πάνω από 200 cm νερού. Art.
Το παλαιότερο σύμπτωμα του συνδρόμου της ανώτερης κοίλης φλέβας είναι ο
λαιμός, ο οποίος δεν υποχωρεί στην ορθοστασία της φλέβας. Συχνότερα, το
σύνδρομο ανιχνεύεται όταν εμφανίζεται ένα επίμονο παχύ οίδημα του προσώπου, του
αυχένα (σύμπτωμα ενός «στενού κολάρου»), του άνω μισού του κορμού και της
εμφάνισης δύσπνοιας. Στην περίπτωση αυτή, οι ασθενείς συχνά παραπονιούνται για
πονοκέφαλο, ζάλη, θολή όραση, βήχα, πόνο στο στήθος, γενική αδυναμία. Μπορείτε
να εντοπίσετε δυσφαγία, βραχνάδα της φωνής, πρήξιμο του χώρου επένδυσης,
πρήξιμο της γλώσσας.
Τα συμπτώματα είναι χειρότερα όταν ξαπλώνουν και με κλίση.
Με μια σημαντική παραβίαση της εκροής από τις φλέβες του κεφαλιού, είναι
δυνατή η θρόμβωση του σαγμιτικού κόλπου και του οιδήματος του εγκεφάλου.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ταχεία απόφραξη της άνω κοίλης φλέβας φλεβική
αύξηση της πίεσης οδηγεί σε αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης, εγκεφαλικό οίδημα,
εγκεφαλική θρόμβωση ή αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πρόσθετες ρόλο εξέταση διενεργείται με αποσαφηνίσει τη θέση και τη φύση της άνω κοίλης φλέβας απόφραξη. Η πιο κατατοπιστική και CT αγγειογραφία, τα αποτελέσματα των οποίων μπορείτε να κρίνουμε τη θέση, την έκταση και τη φύση της απόφραξης μιας φλέβας (φλεβική θρόμβωση ή συμπίεση των φλεβών από το εξωτερικό), παράπλευρη ροή αίματος, καθώς και μια λεπτομερή κατανόηση του όγκου και τη σχέση της με άλλες δομές του μεσοθωρακίου και το στήθος. Τελειοποίηση του όγκου ως αποτέλεσμα της CT επιτρέπει την παρακέντηση βιοψία (είναι ασφαλέστερο από ό, τι ανοιχτή βιοψία ή Μεσοθωρακοσκόπηση) ακολουθούμενη από μορφολογικές επαλήθευση του όγκου.
Κοινές θεραπευτικές δραστηριότητες στο σύνδρομο άνω κοίλης φλέβας περιλαμβάνουν συνεχή εισπνοή οξυγόνου, ο σκοπός των ηρεμιστικών που μειώνουν MW και πίεση του συστήματος της άνω κοίλης φλέβας, επιτρέποντας βελτίωση στην πλειοψηφία των ασθενών, ξεκούραση στο κρεβάτι (άκρο κεφαλής του κρεβατιού του ασθενούς είναι να αυξηθεί).
Επείγουσα θεραπεία ενδείκνυται σε σοβαρή άνω κοίλη φλέβα σύνδρομο με ανάπτυξη εγκεφαλικού οιδήματος πραγματοποιείται φούσκα διαστολής των αποφραγμένων κάρτας φλέβα και τοποθέτηση stent. Αν είναι επιτυχής η λειτουργία παρατηρείται άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων SVPV καμία αιτιολογία, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής και είναι δυνατό για την περαιτέρω εξέταση, νοσολογική διευκρινίζοντας, μορφολογική επαλήθευση των επαρκών ειδική θεραπεία (θεραπεία όγκων, χειρουργική επέμβαση, και ούτω καθεξής. Π). Ενδείξεις για απόφραξη έκτακτης ανάγκης συμπτωματική όγκου περιοχή ακτινοβόλησης της άνω κοίλης φλέβας περιορισμένη SVPV βαρύ, η οποία συνοδεύεται από απόφραξη των αεραγωγών, συμπίεση του νωτιαίου μυελού, ή την ταχεία αύξηση της ICP με την τεχνική αδυναμία αγγειοπλαστική με μπαλονάκι.
Ανάλογα με την αιτία ανάπτυξης του συνδρόμου της ανώτερης κοίλης φλέβας, οι τακτικές της θεραπείας είναι διαφορετικές.
Με την αιτιολογία του όγκου του SVPV, μια μόνιμη βελτίωση μπορεί να αναμένεται μόνο από ειδική αντικαρκινική θεραπεία, η πρόγνωση εξαρτάται άμεσα από την πρόγνωση της ογκολογικής ασθένειας. Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα και τα μη Hodgkin λεμφώματα, τα δύο πιο κοινά ογκολογικά αίτια του SVPV, είναι ευαίσθητα στη χημειοθεραπεία και είναι πιθανώς θεραπευτικά. Με αυτές τις ασθένειες, η επίλυση των συμπτωμάτων SVPC μπορεί να αναμένεται εντός των επόμενων 1-2 εβδομάδων μετά την έναρξη της αντικαρκινικής θεραπείας. Το σύνδρομο εμφανίζεται μετά το 25% των ασθενών. Όταν τα λεμφώματα μεγάλου κυττάρου και μια σημαντική όγκος όγκων κυττάρων εντοπισμένα στο μέσο του μεσοθωράκιου, συνήθως καταφεύγουν σε συνδυασμένη χημειοαγγειοθεραπεία. Η ακτινοβόληση των μεσοθωρακιακών οργάνων ενδείκνυται στους περισσότερους όγκους που δεν είναι ευαίσθητοι στη χημειοθεραπεία ή με μια μη αναγνωρισμένη μορφολογική δομή του όγκου. Η ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου της άνω φλέβας εμφανίζεται εντός 1-3 εβδομάδων μετά την έναρξη της θεραπείας με ακτινοβολία.
Βοηθητικά φάρμακα – γλυκοκορτικοειδή (δεξαμεθαζόνη) – έχουν τη δική τους δραστηριότητα κατά του όγκου με λεμφοπολλαπλασιαστικές νόσους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «συγκράτηση θεραπεία» σε μια υπόθεση αιτιολογία σύνδρομο λογικό άνω κοίλη φλέβα πριν μορφολογικές επαλήθευσης. Αντιπηκτικά άμεσης δράσης ενδείκνυται για τη θεραπεία της θρόμβωσης που προκαλείται από κεντρικού φλεβικού καθετήρα, ειδικά στη διάδοση των θρόμβων μέσα στο brachiocephalic ή υποκλείδια φλέβες. Ωστόσο, σε συνθήκες αυξημένης θεραπεία αντιπηκτικής ενδοκρανιακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο ενδοκρανιακής αιματωμάτων, και το φόντο βιοψία του όγκου σε αντιπηκτική αγωγή είναι συχνά πολύπλοκη και αιμορραγία από αυτήν.
Subclavian thrombosis in a patient with advanced lung cancer: a case report.
Zarogoulidis P, Terzi E, Kouliatsis G, Zervas V, Kontakiotis T, Mitrakas A, Zarogoulidis K.J Med Case Rep. 2011 May 6;5:173. doi: 10.1186/1752-1947-5-173.PMID: 21548918
Resection of a giant bilateral retrovascular intrathoracic goiter causing severe upper airway obstruction, 2 years after subtotal thyroidectomy: a case report and review of the literature.
Tsakiridis K, Visouli AN, Zarogoulidis P, Karapantzos E, Mpakas A, Machairiotis N, Stylianaki A, Christofis C, Katsikogiannis N, Courcoutsakis N, Zarogoulidis K.J Thorac Dis. 2012 Nov;4 Suppl 1(Suppl 1):41-8. doi: 10.3978/j.issn.2072-1439.2012.s004.PMID: 23304440