Τι είναι Ενδοβρόγχικό Υπερηχογράφημα ή Endobronchial Ultrasound (EBUS)
Το Ενδοβρογχικό υπερηχογράφημα είναι μια σχετικά νέα διαγνωστική τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση βλαβών μέσα στους πνεύμονες ή στην περιοχή του θώρακα και μ εταξύ των πνευμόνων. Αυτή είναι μια δύσκολη περιοχή για να απεικονιστεί και αυτό που πρέπει να γίνει με τη χρήση ενός συνδυασμού των ακτίνων Χ, αξονικής τομογραφίας και βρογχοσκόπησης, μπορεί να επιτευχθεί με το ενδοβρογχικό υπερηχογράφημα (τρεις εξετάσεις σε μία). Μέχρι πρόσφατα προκειμένου να επιτευχθεί μια αξιόπιστη διάγνωση της φυματίωσης, σαρκοείδωσης ή καρκίνου πνεύμονα χρειαζόταν παρακολούθηση του ασθενούς ή μια επεμβατική βιοψία στο χειρουργείο. Σήμερα μπορείτε να έχετε μια βρογχοσκόπηση με ενδοβρογχικούς υπερήχους όπου θα παρθούν στοχευμένα δείγματα ιστού από το σημείο της βλάβης και θα έχετε αποτέλεσμα από 2-4 μέρες χωρίς να χάνετε πολύτιμο χρόνο στην διάγνωση και αντιμετώπιση της ασθένειας. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αξιόπιστη εξέταση εξωτερικών ασθενών που είναι πλέον αποδεκτή από το Εθνικό Ινστιτούτο Κλινικής Αριστείας (NICE), ως ένα σημαντικό διαγνωστικό βοήθημα στην πνευμονολογία.
Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Ενδοβρογχικός Υπέρηχος;
Η αξονική τομογραφία θώρακος αποκάλυψε ότι ορισμένοι από τους λεμφαδένες στο κέντρο του στήθους είναι διευρυμένοι. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα, σαρκοείδωσης, φυματίωσης ή λεμφώματος. Το EBUS xρησιμοποιείται για να απεικονίσει τους λεμφαδένες στο κέντρο του θώρακα και να καθοδηγήσει με ακρίβεια μια βελόνα βιοψίας στο σημείο της βλάβης. Προσοχή! Χρησιμοποιείται για διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα καθώς απεικονίζει με ακρίβεια την βλάβη και στη συνέχεια θα παρθούν βιοψίες από το σημείο της βλάβης χωρίς τις συνήθεις παρενέργειες που έχει μια τυφλή βιοψία (πνευμοθώρακας,αιμοθώρακας). Το EBUS xρησιμοποιείται για σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα και έτσι αποφασίζεται εμπεριστατωμένα αν ο ασθενής πρέπει να οδηγηθεί ή όχι στο χειρουργείο.
Κλινική Εμπειρία και Κλινικές Μελέτες
Κλινικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί σε χιλιάδες ασθενείς και τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά για τους ασθενείς. Τα αποτελέσματα μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:
- Το βρογχοσκοπικό υπέρηχο (EBUS) χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μία βελόνα βιοψίας και έχει ευαισθησία 94% και ειδικότητα 100% για την ανίχνευση του καρκίνου σε έναν από τους λεμφαδένες στο στήθος.Αυτό σημαίνει ότι είναι ένας αξιόπιστος τρόπος για τη διάγνωση του καρκίνου αλλά και της εξάπλωσης του καρκίνου σε λεμφαδένες.
- Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το EBUS συν βιοψία βελόνα έχει ευαισθησία 95%, ειδικότητα 100% και ακρίβεια 97% για τη διάγνωση του σταδίου του καρκίνου του πνεύμονα.
- Ενδοβρογχικό Επερηχογράφημα και η βιοψία είναι εξίσου αξιόπιστα με χειρουργική επέμβαση στην ανίχνευση και σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα . Είναι πιο ευαίσθητο, και πιο αποτελεσματικό από ό, τι άλλες μεθόδους (θα αξιολογήσει ο ειδικός επεμβατικός πνευμονολόγος την κάθε περίπτωση ανάλογα με το σημείο της βλάβης), συμπεριλαμβανομένων των αξονική τομογραφία και PET σάρωσης.
Είναι Ενδοβρόγχικο Υπερηχογράφημα ασφαλές;
Όταν γίνει από έναν έμπειρο ειδικό του αναπνευστικού που κάνει πολλές τέτοιες διαδικασίες κάθε εβδομάδα, το ενδοβρογχικό υπερηχο-γράφημα είναι πολύ ασφαλές . Δημοσιευμένες μελέτες αναφέρουν ότι μερικοί ασθενείς παρουσίασαν μια μικρή ποσότητα αιμόπτυσης μετά την βιοψία. Άλλα προβλήματα που αναφέρονται, όπως πονόλαιμος, βήχας, ή λοίμωξη των πνευμόνων θα μπορούσε να συμβεί , αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια και αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή.
Ο ασθενής δεν διασωληνώνεται και έχει δικιά του αναπνοή!
Συμπέρασμα:
Απευθυνθείτε σε ειδικό επεμβατικό πνευμονολόγο που έχει την εξειδίκευση για να αξιολογήσει ποια διαγνωστική μέθοδος είναι η κατάλληλη για την περίπτωση σας και έχει στη διάθεση του τα κατάλληλα εργαλεία στον ίδιο χώρο ώστε να έχετε σίγουρη την λήψη βιοψίας και διάγνωση για το πρόβλημά σας. Επίσης με τον ενδοβρογχικό υπέρηχο μπορεί σε επιλεγμένους ασθενείς να γίνει ταυτόχρονα διάγνωση σταδιοποίηση και χειρουργείο. Απευθυνθείτε σε ειδικούς στο αντικείμενο.